המונח "מיינדסט", מרכיב מרכזי במודל מכ"מ, ממלא תפקיד עיקרי במיומנות מטא-למידה.
מיינדסט הינו הלך המחשבה של התלמידים, דהיינו, כיצד הם תופסים את היכולות של עצמם.
בפוסט זה נצלול להבנת מהות המיינדסט בלמידה, את הניגוד בין "מיינדסט צמיחה" לבין "מיינדסט מקובע", ואת התפקיד המכריע שממלאים הורים בעיצוב עמדות ילדיהם כלפי למידה.
מיינדסט במודל שלנו
במודל המכ"מ, המיינדסט הוא המשקפת שדרכה התלמידים רואים את מסע הלמידה שלהם. על איך הם ניגשים, מלכתחילה, לתהליכי הלמידה שלהם. תלמיד עם אמונות מגבילות יתקשה מאוד בתקופת הלימודים, וככל הנראה גם בחיים עצמם, ותלמיד עם הורים בעלי מחשבות מגבילות, יתקשה אף יותר. כלומר, גישה הוליסטית ללמידה בתוספת מעורבות הורית אקטיבית, הינם תנאי הכרחי לצורך הפיכת התלמיד ללמדן על. (בעל כישורי מטא-למידה).
"מיינדסט" של התפתחות או צמיחה, כפי שהוצע על ידי הפסיכולוגית קרול דווק, מאמין שניתן לפתח יכולות באמצעות מסירות ועבודה קשה. לעומת זאת, מיינדסט מקובע מניח שאינטליגנציה וכישרון הם תכונות נרכשות או סטטיות. או שיש לך את זה, או שאין לך. תלמידים עם מיינדסט של צמיחה הם גמישים יותר ופתוחים יותר ללמידה, בעוד שאלו עם מיינדסט מקובע עשויים להימנע מאתגרים ולהרגיש מאוימים מהצלחתם של אחרים.
מעורבות הורים ומיינדסט
הורים משפיעים באופן משמעותי על הלך הרוח של ילדיהם. לעתים קרובות, מבלי לשים לב, הורים יכולים לתרום למחשבה השלילית האוטומטית של הילד באמצעות תגובותיהם לכישלונות והצלחות. התמקדות מתמדת בתוצאות במקום במאמץ, או תיוג ילדים כ"חכמים" או "לא טובים בזה", יכולים שלא במתכוון לטפח מיינדסט מקובע.
כמחנכים, זה חיוני להעביר את ההתמקדות, מפעולת התיוג הנ"ל,לשפה של צמיחה. במקום לומר "אתה כל כך חכם", הדגישו, "עבדתם ממש קשה על זה". גישה זו מעודדת ילדים להעריך מאמץ על פני יכולת מולדת, ומטפחת דפוס חשיבה של צמיחה, הרואה באתגרים הזדמנויות ללמוד ולצמוח.
סיכום
אימון על מיינדסט צמיחה הוא חלק קריטי מהמסע שלנו, הן תלמידים הן הורים, להפוך להיות אומני מטא-למידה. חברת 'למדנים' מציעה לכם, הורים ותלמידים כאחד, להתחיל את המסע הזה עם כל הכלים, הטיפים והמידע שיסייעו לכם לטפח מיינדסט של למדני על. המשיכו לעקוב אחרי הפוסטים שלנו בנושא זה, ובנושאים אחרים של מודל המכ"מ.